Optometrist van Ergra Low Vision doet de 100.000ste screening in OOGbus

ROTTERDAM – 14 februari 2013 – Op 12 februari jl. heeft de 100.000e screening in de OOGbus plaatsgevonden. Uit handen van Saskia Hilbrants, Manager OOGbus ontving mevrouw Van Zanten-Ruigrok een OOGbus-taart en bloemen. 37% van de inmiddels in de OOGbus gescreende mensen ziet niet goed en is doorverwezen via de eigen huisarts naar een oogarts (26%) of naar de lokale optiek (11%). Mevrouw Van Zanten-Ruigrok: “Ik heb mijn bril inmiddels vier jaar en had het vermoeden dat ik slechter was gaan zien. Ik was daarom erg blij toen ik net als twee jaar geleden werd uitgenodigd om mijn ogen in de OOGbus te laten screenen. Nu blijkt uit het onderzoek door de optometrist dat mijn ogen inderdaad achteruit zijn gegaan en heb ik een doorverwijzing gekregen naar mijn eigen opticien. Ik ben blij verrast dat ik de 100.000e bezoeker van de OOGbus ben. Ik win meestal nooit iets!”

De OOGbus Optometrist van Ergra low vision doet de 100.000e screening in OOGbus

Het Oogziekenhuis Rotterdam en Het Oogzorgnetwerk hebben in 2008 samen met zorgverzekeraar CZ besloten om oogzorg dichter bij de oudere bevolking te brengen. Gezamenlijk hebben ze de OOGbus ontwikkeld, een bus compleet ingericht met oogheelkundige apparatuur. De OOGbus neemt dagelijks een andere standplaats in bij een verzorgingstehuis in het land, waarna een optometrist het gezichtsvermogen en de gezondheid van de ogen screent van 55-plussers. Deze ouderen zijn uitgenodigd door de aangesloten zorgverzekeraar. Er rijden momenteel vijf OOGbussen in heel Nederland. Behalve CZ ondersteunen OHRA, Delta Lloyd en DSW Zorgverzekeraar dit initiatief.

316.000 personen in Nederland slechtziend of blind

In Nederland zijn naar schatting 316.000 personen slechtziend of blind. De verwachting is dat dit aantal door de vergrijzing de komende tien jaar met 40% zal stijgen. Bijna 80% van de slechtzienden en blinden is 55 jaar of ouder. Visuele beperkingen bij ouderen leiden tot een daling van kwaliteit van leven. Mensen die minder goed kunnen zien, hebben een grotere kans op depressie, valincidenten en fracturen. Tevens kunnen slechtzienden minder lang zelfstandig wonen en ondervinden zij allerlei andere beperkingen, zoals niet meer mogen autorijden. Meer dan de helft van alle visuele beperkingen was te behandelen of te voorkomen geweest. Cataract, glaucoom, maculopathie en refractie afwijkingen zijn de grootste veroorzakers van vermijdbare slechtziendheid en blindheid.

Meer informatie over de OOGbus?www.oogbus.nl

Ergra Low Vision Instituut voor beter zien – Den Haag Ergra Low Vision Instituut voor beter zien – Den Haag Ergra Low Vision Instituut voor beter zien – Den Haag Ergra Low Vision Instituut voor beter zien – Den Haag
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann