Low Vision onderzoek

Via de oogarts kunt u doorverwezen worden naar een van de specialisten van Ergra Low Vision. Onze specialist gaat daarna een low vision onderzoek bij u afnemen. Er is sprake van low vision (slechtziendheid) wanneer het niet meer mogelijk is met een bril of contactlenzen van optimale sterkte de dagelijkse dingen te doen. Tijdens het low vision onderzoek wordt samen met u bekeken of uw zicht gebaat is bij een speciale bril en/of een vergrotend hulpmiddel.

Hoe verloopt een low vision onderzoek?

 1. De Ergra-specialist gaat uw gezichtsvermogen bepalen (uw ogen opmeten)
 2. Daarna gaat de specialist samen met u beoordelen of u behoefte heeft aan beter zien van dichtbij of veraf
 3. De specialist test samen met u diverse hulpmiddelen: met welk hulpmiddel wordt uw zicht beter?
 4. U maakt samen met de specialist een keuze voor het meest geschikte hulpmiddel
 5. De specialist neemt daarna contact op met uw zorgverzekeraar om de aanvraag voor dit hulpmiddel in te dienen
 6. Na akkoord van uw zorgverzekeraar wordt het hulpmiddel bij u afgeleverd
 7. U krijgt daarbij een persoonlijke uitleg over het gebruik van het hulpmiddel, zodat u goed weet hoe u het hulpmiddel het beste kunt gebruiken

Het totale low vision onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, vragen wij u uw brilen, loepen, loepbrillen en zonnebrillen mee te nemen. Tijdens het onderzoek krijgt u veel informatie. Wij adviseren u daarom ook iemand mee te nemen.

Het onderzoek kan plaatsvinden op de polikliniek oogheelkunde, op locatie van een van de samenwerkende zorgcentra of op ons hoofdkantoor in Den Haag.
Maak een afspraak

Macula degeneratie

Wat is Maculadegeneratie?

Uw ogen bestaan uit verschillende structuren en onderdelen. Het netvlies vormt de ‘binnenbekleding’ van het oog. In het centrum van het netvlies, achterin het oog, bevindt zich de gele vlek of macula. Hiermee kunt u details zien (dit wordt mogelijk gemaakt door de fotoreceptoren (o.a. kegeltjes) die daar aanwezig zijn). Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij het scherpe zien wordt aangetast. De meest voorkomende vorm is de leeftijdsgebonden maculadegeneratie: deze begint meestal na het 50ste levensjaar. Het is een slijtageproces aan de macula waardoor de fotoreceptoren (vooral de kegeltjes) worden aangetast. De oorzaak van dit proces is niet bekend. Wel spelen risicofactoren als leeftijd, roken, erfelijkheid en onvoldoende gezonde voeding mee.
Maculadegeneratie op WikiPedia

Maculadegeneratie komt voor in twee vormen: de droge en natte vorm. De droge vorm komt het meest voor en is de minst ernstige vorm. Het zicht gaat heel geleidelijk achter uit, maar helaas bestaat er voor deze vorm geen behandeling. Een droge vorm kan in bepaalde gevallen overgaan in een natte vorm. Er komt dan vocht of bloed in het netvlies. Dit kan gebeuren doordat het netvlies een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen heeft. Er worden nieuwe bloedvaatjes gevormd, deze zijn van slechte kwaliteit en kunnen gaan lekken. Het zicht wordt dan snel slechter. De natte vorm kan behandeld worden met injecties (avastin of lucentis) in het oog.

Welk effect heeft maculadegeneratie op het zien?

Over het algemeen is de ervaring dat het zicht steeds minder scherp wordt. Ook het contrast zien neemt af en kleuren kunnen moeilijker onderscheiden te zijn. Bij het lezen van teksten kunnen letters erg dansen of er kunnen stukjes wegvallen. In het verdere beloop van het ziektebeeld kan ook vervorming van beeld optreden en centraal een grijze of rommelige vlek ontstaan.

Wat zouden hulpmiddelen kunnen betekenen voor mensen met macula degeneratie?

Doordat het zicht, vooral het detail zien, minder is geworden kunnen alledaagse problemen ontstaan. Zoals het niet meer herkennen van gezichten, moeilijk of niet kunnen lezen, het niet op tijd signaleren van stoepjes of los liggende stoeptegels of prijskaartjes niet meer kunnen lezen. Ook kan lichthinder (felle zonlicht) ontstaan. Al tijdens de medische behandeling kan het zien verbeterd worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van hulpmiddelen waardoor u nog in staat bent om:

 • goed te kunnen lezen
 • zelfstandig het huishouden te doen
 • prijzen, productinformatie tijdens het boodschappen doen te zien
 • de pinautomaat te bedienen
 • hobby en handwerk te kunnen doen
 • uw make-up te verzorgen
 • televisie te kunnen kijken of spelletjes te kunnen blijven doen

Gelukkig bestaan er diverse hulpmiddelen die u zouden kunnen helpen om deze problemen te minimaliseren. Daarbij kunt u denken aan een tafelloep of handloep, loepenbril of tv-bril. Maar ook aan filterbrillen met contrast verhogende glazen of speciale brillen met gekleurde glazen waardoor het contrast beter wordt (E-scoop).

Escoop bril

Het speciale glas in de Escoop bril zorgt ervoor dat het licht dat midden op de macula valt, iets wordt afgebogen en excentrisch op een iets hoger deel van de macula geprojecteerd wordt. Het Escoop glas is een glas met een aantal unieke eigenschappen: een prisma, een blauwfilter, een lichte vergroting, een ontspiegellaag en een speciale curve. De zachtgele kleur van het glas zorgt voor een filtering van het blauwe licht. Hierdoor spelen eventuele troebelingen in het oog een minder grote rol en het zien van blauwe kleuren wordt minder fel en daardoor aangenamer. De ontspiegelde laag en de speciale curve van het glas geven een scherper beeld met weinig vertekening aan de rand, zodat u nauwelijks hoeft te wennen aan deze glazen. Aangezien bij de ene persoon het glas een groter effect heeft dan bij de ander, is het belangrijk dat u zelf de bril zelf uitprobeert. Maak hiervoor een afspraak bij de low vision specialist op uw eigen locatie.

Vraag uw eigen oogarts om een doorverwijzing

Welke hulpmiddel(len) u nodig heeft ligt aan de hulpvraag en kan onderzocht worden in een low vision onderzoek. U kunt uw oogarts vragen om een doorverwijzing.

Vragen

Heeft u een vraag? Stel deze dan aan Joanneke Smalbrugge: info@ergra-low-vision.nl.

Plaats een reactie

Ergra Low Vision Instituut voor beter zien – Den Haag Ergra Low Vision Instituut voor beter zien – Den Haag Ergra Low Vision Instituut voor beter zien – Den Haag Ergra Low Vision Instituut voor beter zien – Den Haag
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann