Ketenzorg

In Nederland – en ook in andere Westerse landen – verandert de samenstelling van de oogheelkundige zorgvraag. Deze wordt steeds complexer en zal naar verwachting in Nederland in de periode 2010 tot 2020 toenemen met 200 tot 300%. De belangrijkste oorzaak is de behandelmogelijkheid van natte Macula Degeneratie en Maculaoedeem met intravitreale angiogeneseremmers. Ook suikerziekte en de vergrijzing spelen een belangrijke rol. Om aan de toenemende vraag te voldoen, moet de capaciteit in de oogzorg verhoogd worden. Dit kan bewerkstelligd worden door een taakherschikking tussen verschillende beroepsgroepen binnen de oogzorg.

Taakherschikking

Taakherschikking kent zowel belangrijke voordelen voor de diverse medische (oog)professionals als ook voor de patiënt. Zo zal er doorgaans meer aandacht en tijd voor de patiënt zijn. En doordat taken tussen oogartsen, optometristen, in de oogheelkunde gespecialiseerde verpleegkundigen en low vision specialisten kunnen worden overgenomen, heeft de oogarts bijvoorbeeld meer tijd voor de meer specialistische zorg. Zo kunnen routinematige handelingen als een standaard visusscreening van ouderen in zorginstellingen en van mensen met een verstandelijke beperking uit handen worden genomen. Evenals bijvoorbeeld de voorlichting en gerichte screening bij zelfstandig wonende ouderen.

Patiënt centraal

In 2011 is de pilot ‘Samenwerking Ergra – Bartiméus – Visio in het VUmc’ gestart waarin de patiënt centraal staat. De samenwerkende partijen bekijken wat de patiënt precies nodig heeft op oogheelkundig gebied en vullen dat per organisatie met hun eigen expertise in. Een van de grote voordelen voor de patiënt is dat alles onder één dak is geregeld. De patiënt hoeft niet meer naar verschillende locaties voor het aanmeten van een hulpmiddel of voor het maken van een afspraak voor een revalidatieprogramma. Dit betekent dat de voorlichting over Low Vision hulpmiddelen duidelijker is en de revalidatie sneller inzetbaar.

Verkorte wachttijden

Ook de wachttijden zijn verkort: er hoeven geen extra afspraken in het ziekenhuis gemaakt te worden en door de onderlinge uitwisseling van patiëntgegevens hoeft de patiënt niet twee keer hetzelfde verhaal te vertellen. Voorheen was het namelijk zo dat zowel Ergra als Bartimeús beiden apart de gegevens van de patiënt moesten opvragen bij de behandelende oogarts. Nu worden deze gegevens onderling uitgewisseld. Een vergelijkbaar voorbeeld is de Haagse samenwerking tussen het Haga Ziekenhuis, Ergra en Visio.

Ergra Low Vision Instituut voor beter zien – Den Haag Ergra Low Vision Instituut voor beter zien – Den Haag Ergra Low Vision Instituut voor beter zien – Den Haag Ergra Low Vision Instituut voor beter zien – Den Haag
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann